zondag 7 juli 2013

Zaterdag 6 en zondag 7 juli 2013 - Meer bijgekomen dan verwacht

Vics situatie blijft stabiel. Hij krijgt nog steeds 3 liter flow via een neusbrilletje met een zuurstofgehalte tussen 21 en 26%, afhankelijk van zijn saturatieschommelingen. We zien wel dat Vic het moeilijker krijgt met de ademhaling bij de minste inspanning of manipulatie, maar toen we hem vandaag op de rug legden, deed hij het veel beter! Dat is iets nieuws, want tot nu toe had Vic enkel goede saturaties als hij op zijn buik lag.

Hij kwam de voorbije dagen wel meer bij in gewicht, zo'n 60 gram per dag (Vic weegt nu 1720 gram). Dat is gemiddeld genomen iets te veel en zou erop kunnen wijzen dat hij wel wat vocht ophoudt (de artsen en verpleegkundigen vinden dat z'n beentjes een beetje oedemateus zijn - dikker door het vocht). De reden daarvoor is onbekend. Het is ook wel mogelijk dat hij nu meer bijkwam omdat zijn gewicht door z'n infectie enkele dagen stabiel bleef of zelfs afnam. Alleszins bleek het toedienen van vochtafdrijvende medicatie op dit moment nog niet nodig te zijn.

Aangezien het hemoglobinegehalte in het bloed nogal aan de lage kant is (er worden immers bij Vic vaak bloedafnames gedaan, hij krijgt medicatie en extra vocht toegediend in het bloed, ... wat ervoor zorgt dat het bloed 'verdund' wordt), kan het zijn dat hij één van de volgende dagen nog wat bloed toegediend krijgt, opnieuw in combinatie met een vochtafdrijvend geneesmiddel (Lasix). Dat zou opnieuw het zuurstoftransport via het bloed moeten bevorderen. Dat zal 'm wel deugd doen; inspanningen zullen dan minder moeite kosten en tekenen zich minder af in de saturatie.

Het infuusje voor zijn medicatie en vocht werd al regelmatig in armen en voeten geprikt, maar door te veel te bewegen en manoevreren blijft dat niet steeds op z'n plaats zitten. Daarom werd nu, ocharme ochgottekes, het infuusje in zijn hoofd geprikt. Dat gebeurt wel vaker, maar 't is toch een zielig zicht... Hij kan nu wel veel vrijer met armen en benen bewegen - iedereen zegt dat hij uiterlijk toch wel erg op zijn broertje lijkt, maar ook aan de 'activiteit' is het te zien dat ze familie van elkaar zijn :-)



1 opmerking: